Benefits through partnership

Nieuws

Nieuws

Krachten gebundeld voor ronde Intense-tomaat

Tijdens de Fruit Logistica 2024 hebben ZON en BASF | Nunhems een samenwerkingsovereenkomst getekend, om gezamenlijk een sterke en groeiende marktpositie te creëren, in retail, processing en foodservice, voor de nieuwe ‘ronde Intense’ tomaat.

De ‘ronde Intense’ tomaat combineert de unieke kenmerken van de bekende ‘pruim Intense’ tomaat in een ronde variant. De ‘Intense’ eigenschappen, stevig vruchtvlees, gemakkelijk te snijden en zéér beperkt vochtverlies tijdens en na het versnijden, blijven behouden. De variant, met een grotere diameter dan de ’Pruim Intense’, opent nieuwe toepassingen, zoals o.a. het beleggen van hamburgers.

"Het feit dat wij als ZON op basis van de marktpositie met de ‘Pruim Intense’ al prima gepositioneerd is, stelt ons in staat om ook voor dit nieuwe product de markt te ontwikkelen", aldus de coöperatie.

Voor meer informatie:
ZON
Venrayseweg 102
5928 RH Venlo
Tel: +31 77 323 9999
info@royalzon.com
www.royalzon.com

Hans Driessen
BASF Vegetable Seeds
hans.driessen@vegetableseeds.basf.com
www.nunhems.nl

Publicatiedatum: ma 12 feb. 2024

GartenNova trostomaten

Dit najaar zijn er weer herfstteelt trostomaten onder het merk GartenNova die gekweekt worden bij Kwekerij Herelse Heide te Heerle.

Nieuw billboard langs A58 bij Oirschot

Langs de A58 bij Oirschot hangt een nieuw billboard over de Hollandse tomaat. Hierop wordt duidelijk aangegeven waar de Hollandse tomaten voor staan.

Food Service Tomatoes in het schap bij Albert Hein

Deze maand zijn de Intense tomaten, of te wel Food Service Tomatoes "groente van de maand" bij de supermarkten van Albert Hein. Deze tomaat die bekend staat dat hij snijvast is, en geen vocht verliest met het snijden van plakken kunt u dus nu makkelijk gaan uitproberen.

Theo van der Kaaij met Red Vine op TV

Vrijdag 4 maart was Theo van der Kaaij van Kaaij kwekerij te Berlicum op TV bij het programma Binnenstebuiten. In dit programma ging het over de productie van "Red Wine". Een mooi voorbeeld van duurzaam ondernemen, hoe je van rest product een alternatief product kan maken.
Hieronder de link naar de uitzending.www.kro-ncrv.nl/binnenstebuiten/seizoenen/2016/30-144553-04-03-2016/290-112571-tomaten

Food Service Tomatoes jaarrond leverbaar

Mts. Smulders kan nu de Food Service Tomatoes jaarrond leveren, doordat een deel van het areaal nu belicht wordt. Hierdoor zijn de Intense tomaten altijd beschikbaar vanaf Hollandse bodem.

Grand Vine start nieuwe seizoen feestelijk

Met ingang van woensdag 1 april zijn er aan de klok van ZON fruit & vegetables in Venlo weer Grand Vine tomaten beschikbaar. De telersgroep Grand Vine heeft dit seizoen unaniem voor het ras Endeavour gekozen.

Belangrijkste reden van de Grand Vine telers voor deze keuze zijn de uitstekende smaak van de Endeavour, de mooie groene delen en zeker ook de dieprode kleur. Teler Gerard van der Vleuten: “in de voorgaande jaren teelden we binnen de telersgroep Grand Vine twee verschillende rassen. Om de klant een uniform product te kunnen bieden hebben we dit seizoen unaniem voor het ras Endeavour gekozen”. Volgens van der Vleuten levert Endeavour in vergelijking met andere grove tomatenrassen een iets lagere productie, maar staat daar een veel betere smaak tegenover. “We zijn er van overtuigd dat onze klanten dat toch het belangrijkste vinden”, zo zegt hij.

De Grand Vine tomaten van het ras Endeavour zijn vanaf woensdag 1 april dagelijks te koop aan de klok van ZON fruit & vegetables. Ter gelegenheid van de eerste aanvoer hadden de gezamenlijke Grand Vine telers vandaag een smakelijke verrassing in petto voor de kopers in de afmijnzaal bij ZON.Vincent Theelen (verantwoordelijk voor verkoop Grand Vine bij ZON) deelt aan de kopers in de afmijnzaal gebakjes uit in de vorm van tomaat.

Tom4life en Red Vine jaarrond leverbaar!

Kwekerij van Bree-Rijks kan nu jaarrond Tom4Life leveren, mogelijk gemaakt door belichting in de kas.
Ook Kaay kwekerij uit Berlicum kan nu het gehele jaar Red Vine leveren, nu ze een deel van hun kassen zijn gaan belichten.

Tomatenkwekerij Aldo: van EHEC-crisis naar kookworkshops

Tholen - Het begon met het maken van tomatensaus van tomaten die wegens de EHEC-crisis weggegooid zouden worden. Drie jaar later zijn de kookworkshops en rondleidingen een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering bij kwekerij Aldo. "Ook al zit de tuinbouw in mineur, hier halen we veel voldoening uit."


Links: Vincent Theelen van ZON fruit & vegetables en Commissionair Tonnie Verheyen van de Firma Christel Geurden, die de prijs voor Fruchtvertrieb Büskens uit Kerken in ontvangst nam. Rechts Alfons en Henriëtte van den Hoek

Onder de eerste kopers van de Grand Vine trostomaten bij ZON fruit & vegetables werd dit jaar een kookworkshop verloot bij Aldo / NatuurlijkTomaat.nl. Het bedrijf begon in 2011 met activiteiten naast de tomatenteelt. Midden in de EHEC-crisis. "Op het erf stonden containers om de tomaten weg te gooien. Dat vonden we eigenlijk zonde", vertelt teler Alfons van den Hoek. Al langer maakte zijn vrouw Henriëtte tomatensaus voor hunzelf, vrienden en familie. Dat is ze op grotere schaal gaan doen met de tomaten, die anders weggegooid zouden worden. "Niet van alle tomaten hoor, want we moesten ook nog lege potten regelen en een etiket maken. Maar daarmee zijn we boerderijwinkels gaan beleveren", vervolgt Van den Hoek. "Vanuit die contacten vroegen mensen of we rondleidingen konden doen." Uit de groepsrondleidingen ontstonden vervolgens de kookworkshops. "Ook al zit de tuinbouw in mineur, hier halen we veel voldoening uit."

Uitbreiden

Naast de waardering voor het product en de activiteiten speelt ook de financiële kant mee. "We hebben hier drie hectare tomaat staan. Het verlies wat we daar op leiden, kunnen we met de activiteiten nog niet goedmaken, maar we zijn de activiteiten flink aan het uitbouwen", vertelt Van den Hoek. "Het past ons goed. Daarbij: de kassen verouderen ook. Er zijn voor de kas ook uitbreidings-mogelijkheden, maar willen we dat wel? Op drie hectare kunnen we het nauwelijks verdienen. Op vijf hectare dan wel? Zo goed is de situatie in de tuinbouw niet." Ook met regionale activiteiten als Verrassend Dongen stelt Van den Hoek het bedrijf open. "We hebben als tuinbouw een mooi verhaal, maar daar wordt soms beperkt mee omgegaan. Wij als tuinbouw vinden dat we goed bezig zijn, maar roepen het niet uit."

Besmettingen

Inmiddels ontvangt de kwekerij veel verschillende gasten: schoolklassen, damesclubs en steeds vaker bedrijfsuitjes. "Voor bedrijven is het lastig om iets origineels te vinden en bij ons is er vrij veel mogelijk. We kunnen ze een rondleiding geven, zelf laten oogsten en vervolgens het eten laten klaarmaken", vertelt Van den Hoek. "Toegespitst op de groep, ook qua niveau en activiteiten." Voor een groep ondernemers legt hij bijvoorbeeld meer uit over de bedrijfsvoering, terwijl andere groepen juist meer komen voor een gezellig uitje. Bang voor besmettingen is hij niet echt. "We letten er wel op. We wijzen mensen erop dat ze niet met tomaten in contact geweest mogen zijn. Maar het zijn mensen van buiten de tuinbouw. Die komen schoon binnen. Het is anders dan als je collegatuinders ontvangt die zelf in de tomaten zitten. Die gaan in pak", vertelt Van den Hoek. "We ontvangen ook schoolklassen. We wijzen er wel op, maar hebben tot nu toe geen infecties gehad."

Voor verkoopinformatie:
Vincent Theelen
ZON fruit & vegetables
tel. 077 3239691

Voor meer informatie over de kwekerij en de activiteiten:
Kwekerij Aldo / Natuurlijktomaat.nl

Eerste Grand Vine trostomaten op 25 maart bij ZON fruit & vegetables voor de klok

Op dinsdag 25 maart zullen de eerste Grand Vine trostomaten van het jaar worden geveild bij ZON fruit & vegetables in Venlo.
Om de eerste levering van het seizoen extra cachet te geven word er een kookclinic (voor koper en medewerkers max 8 personen)  verloot onder de eerste kopers.
Grand Vine tomaten zijn grove trostomaten en hebben een aantal specifieke kenmerken, hun dieprode kleur, de brede frisse kroon en de stevige, groene steel vallen direct op. De tros bezit een karakteristiek kruidig aroma, met een zeer sterke hechting van de vruchten. De vruchten zijn stevig, zodat ze gemakkelijk snijdbaar zijn tot en met het laatste plakje. Bovendien heeft Grand Vine een uitstekende houdbaarheid zodat de kwaliteit bij aankoop voor lange tijd behouden blijft.
De eerste Grand Vine trostomaten worden geleverd door kwekerij Aldo BV/NatuurlijkTomaat.nl uit Dongen, van het echtpaar Alfons en Henriëtte van den Hoek.  NatuurlijkTomaat.nl kweekt op een oppervlakte van ruim 3 ha Grand Vine tomaten, en heeft als nevenactiviteit onder meer het organiseren van culinaire workshops en kookclinics op de teeltlocatie/tuin .

Voor meer informatie over verkoop van Grand Vine via ZON fruit & vegetables, kunt u contact opnemen met Vincent Theelen, tel. 077 3239691, 
email: vincent.theelen@zon-business.com

Kwekerij Van Bree-Rijks breidt teelt Tom4life verder uit

Met een bijna dertigjarige ervaring in het telen van tomaten, maakte Kwekerij Van Bree-Rijks uit het Limburgse Meijel in 2012 de keuze over te stappen op het telen van de kwalitatief hoogwaardige Lyterno trostomaat onder de naam Tom4life. Dit blijkt de juiste keuze want na twee uiterst succesvolle seizoenen is de kwekerij voor het teeltjaar 2014 uitgebreid met bijna 3 hectare om aan de vraag uit de markt te kunnen voldoen. Op 17 maart jongstleden werd de eerste oogst van 2014 bij ZON Fruit & Vegetables aangeboden.

Kwekerij Van Bree-Rijks maakte in 2012 de keuze om zich te specialiseren met een onderscheidend product. De kwekerij stapte dan ook over op het telen van een ander ras; de lycopeen-rijke Lyterno trostomaat. Deze wordt sindsdien door de kwekerij onder de naam Tom4life op de markt gebracht.

In het eerste teeltjaar kreeg Tom4life meteen het vertrouwen van een aantal prominente retailers in binnen- en buitenland. De vraagt blijft toenemen, wat betekent dat Tom4life dit teeltjaar haar productie dan ook uitbreidt met bijna 3 hectare.
De Lyterno trostomaat is een fijnere tomaat van ongeveer 100 gram met een uitstekende smaak. De tomaat heeft een donkerrod kleur met sterke, groene delen. Lyterno is een tomaat, die een hoger lycopeengehalte heeft dan de gangbare rassen. Lycopeen staat bekend om de positieve invloed op de gezondheid.

Peter van Bree, eigenaar: "Met Tom4life spelen we in op de behoefte aan eerlijke kwaliteitsproducten in de markt, en onderscheiden we ons ook bij de steeds bewustere consument met een gezonde en lekkere tomaat. Door onderscheidend te telen en de producten onder de naam Tom4life aan te bieden, kan het product beter in de gehele keten gevolgd worden, waardoor de kwaliteit nog beter gewaarborgd is. Dat dit aanslaat kan afgelezen worden aan het uitbreiden van onze productie met ingang van dit jaar. De aanhoudende vraag uit binnen- en buitenland geeft ons vertrouwen voor de toekomst."

Tom4Life is te verkrijgen in elke gewenste verpakking, bijvoorbeeld in kleinverpakking evenals flowpack. Ook het verpakken gebeurt op de Kwekerij waardoor de keten kort blijft. Onlangs lanceerde Tom4life een geheel nieuwe website en bedrijfsbrochure: www.tom4life.nl

Voor meer informatie:
Kwekerij Van Bree-Rijks
Peter van Bree
Platveld 22    5768 PV  MEIJEL
T 077-4669222
E info@tom4life.nl

Tomatenfolder ZON 2014


Download onze folder

Jaarrond Roma Vine pruimtomaten bij ZON dankzij  LED-belichting Kwekerij Peters

Tholen - Bij ZON fruit & vegetables werd steeds vaker gevraagd naar jaarrond pruimtomaten van hoge kwaliteit. Daarom besloot tomatenteler Wim Peters vorig jaar over te schakelen op de belichte teelt. De keus viel op LED-belichting en de eerste met LED geteelde pruimtomaten zijn inmiddels geoogst. "De kwaliteit is perfect", vertelt Peters.


Telen onder LED-lampen went snel

Bij Kwekerij Peters worden al tien jaar pruimtomaten geteeld. Teler Wim Peters heeft daarbij, net als eerder zijn vader en grootvader, speciale aandacht voor de kwaliteit van de vruchten. "Dat is de drijfveer", vertelt de teler uit het Brabantse Someren.  De productie van Kwekerij Peters gaat via ZON fruit & vegetables de markt op onder het merk Roma Vine. De tomaten komen terecht bij een constante groep afnemers in Nederland, Duitsland en Scandinavië. Vanuit de afnemers kwam steeds meer vraag naar jaarrond product. "Vanuit Nederland kunnen we altijd een veilig kwaliteitsproduct garanderen", verklaart Maurice Langeslag van ZON fruit & vegetables die vraag. Vorig jaar besloot Peters dan ook om op 3,3 hectare LED-belichting te installeren. "Voor je teelt en kwaliteit is het de optimale keuze. Het licht wordt op de juiste plaats afgegeven en je creëert een prettiger klimaat", legt hij uit. Daarnaast bespaart hij naar schatting 10% energie. "En door jaarrond kwaliteitsproduct aan te bieden, hoeven we de markt in de seizoenswisselingen niet te verliezen", aldus Langeslag.
Wennen
Is het wennen om te telen met de nieuwe belichting? "Telen met belichting is altijd wennen", antwoordt Peters. "We komen van onbelichte teelt af. Dus het is wel anders. Maar het went snel - het blijven tomaten." Tussen kerst en oud en nieuw zijn de eerste tomaten geoogst. "De kwaliteit is perfect", vindt Peters – een oordeel dat niet alleen van de teler zelf, maar ook van zijn teeltvoorlichter afkomt. Betaalt de betere kwaliteit zich ook uit? Om daarover te oordelen is het volgens Peters nog te vroeg in het seizoen. 

Los en tros
In het traditionele seizoen teelt Peters op 60% van het areaal losse pruimtomaten en 40% trospruimtomaten. "Nu, in de winter, doen we enkel trospruim. Alleen op aanvraag oogsten we pruim los. We moeten de concurrentie aan met de Spaanse productie en zij hebben minder trostomaten", vertelt Peters. Vanaf half maart komt ook het onbelichte areaal weer in productie. Dan wordt de teelt opgeschaald naar 11 ha pruimtomaat en 6 ha Tasty Tom.  

Voor meer informatie over verkoop van trospruimtomaten via ZON fruit & vegetables, kunt u contact opnemen met Maurice Langeslag, 077-323 9690, of maurice.langeslag@zon-business.com.

Nieuwe tomaten folder ZON fruit & vegetables

LLS Growers heeft samen met Tasty Tom een nieuwe folder ontwikkeld, waarin alle tomaten van ZON fruit & vegetables gepresenteerd worden. Hier is hij te downloaden:

ZON tomaat NL.pdf

Eerste trospruimtomaten bij ZON fruit & vegetables

Op dinsdag 19 maart zijn de eerste trospruimtomaten van het jaar geveild bij ZON fruit & vegetables in Venlo. De tomaten werden geteeld door Kwekerij Wim Peters BV uit Someren. Kwekerij Wim Peters B.V. teelt het trospruimtomaten ras Prunus. Dit ras kenmerkt zich door zijn zoete en kruidige smaak. De tomaten bevatten in vergelijking met andere tomaten minder zaadjes en zijn daardoor heel gemakkelijk te verwerken. Door de stevige structuur zijn deze ook goed te stoven, bakken of roosteren (zelfs op de barbecue!).


Voor meer informatie over verkoop van trospruimtomaten via ZON fruit & vegetables, kunt u contact opnemen met Maurice Langeslag, 077-323 9690, of maurice.langeslag@zon-business.com.

LLS Growers in vakblad Primeur

In het mei nummer een artikel over de soorten tomaten van LLS Growers. En het belang van de juiste uitstraling van het product.


Theo Zwinkels (LLS Growers) en Martijn Fluyt (Smart Packaging Solutions) met de 2 nieuw bedrukte tomatentrays

Primeur_cover.pdf
Primeur_artikel.pdf

Eerste Autenta Coeur de Boeuf tomaten geveild bij ZON

Vandaag, 22 maart, zijn de eerste Autenta Coeur de Boeuf tomaten van het seizoen geveild bij ZON fruit & vegetables. De gerealiseerde prijs voor de eerste Autenta Coeur de Boeuf bedroeg € 5,44 per kilo. Commissionair Willem Vissers van Langfruit kocht de eerste doos Autenta Coeur de Boeuf tomaten voor de firma Willem Dijk AGF. De tomaten zijn afkomstig van Tomatenkwekerij ’t Brook uit Koningslust.
Met de Autenta Coeur de Boeuf tomaat wordt weer een nieuw product toegevoegd aan het assortiment van ZON.


Will en Emiel Verhaegh van tomaten kwekerij ‘t Brook

Op familiebedrijf ‘t Brook, waar inmiddels de derde generatie Verhaegh tomaten teelt, heeft men in 2012 bewust niet gekozen voor schaalvergroting, maar voor specialisatie van hun product. Smaak, kwaliteit en liefde voor de tomaat staan hierbij voorop. De keuze voor de opmerkelijke Coeur de Boeuf tomaat van het ras Arawak van Syngenta is dan ook niet verwonderlijk.
De Autenta Coeur de Boeuf is een oertomaat met een grillige vorm en een zeer specifieke smaak. De tomaat kleurt van binnenuit en is al heel lekker, ook wanneer hij nog bijna helemaal groen is. Door de geribbelde vorm en gemengde kleur is hij bovendien zeer decoratief.
De Autenta Coeur de Boeuf kan toegepast worden in combinatie met zachte kazen en in salades en bovendien is hij zeer geschikt om te vullen. Voor meer informatie over verkoop van Autenta Coeur de Boeuf tomaten via ZON fruit & vegetables, neemt u contact op met Ingrid Geurts 077-323 9649.

Eerste Lyterno trostomaten op ZON.

De eerste Lyterno trostomaten van het seizoen zijn geveild bij ZON fruit & vegetables. De tomaten zijn afkomstig van Kwekerij Van Bree-Rijks uit Meijel. Met het ras Lyterno wordt weer een nieuw product toegevoegd aan het assortiment van ZON.


De Lyterno trostomaat is een fijnere tomaat van ongeveer 100 gram met een goede smaak. De tomaat is donkerrood met sterke, groene delen. Lyterno is een tomaat, die een hoger lycopeengehalte heeft dan de gangbare rassen. Lycopeen staat bekend om de positieve invloed op de gezondheid. Kwekerij Van Bree-Rijks uit Meijel brengt dit ras op de markt als Tom4Life en is te verkrijgen in elke gewenste verpakking, bijvoorbeeld in kleinverpakking evenals flowpack.  Dit gebeurt op de Kwekerij Van Bree-Rijks waardoor Tom4Life zo vers mogelijk bij de consument komt.

Voor meer informatie over verkoop van Lyterno trostomaten via:  
ZON fruit & vegetables, neemt u contact op met Roger Rutten (077-323 5833 of 077-323 9682).

Nieuw billboard lang de A58.

Langs de A58 bij Oirschot hangt een nieuw bilboard om aandacht te geven aan het nieuwe Hollandse tomatenseizoen dat is gestart.

 
Hollandse tomaten in alle maten

Eerste vleestomaten bij ZON fruit & vegetables

Vandaag zijn de eerste Rebelski vleestomaten van het seizoen geveild bij ZON fruit & vegetables. De gerealiseerde prijs voor de eerste Rebelski vleestomaten bedroeg € 1,63 per kilo. Arjan Heemskerk (foto) kocht de eerste colli voor de firma Impex Heemskerk. De tomaten werden geteeld door teler Hans Aerts uit Velden.


De Rebelski vleestomaat is een ras met de vorm van een authentieke, geribde vleestomaat. Het ras haalt een hoge productie en de vleestomaat heeft een karakteristieke smaak voor vleestomaat. Verder behoudt het ras ook in de zomer een goede kwaliteit.

Voor meer informatie:
ZON fruit & vegetables
Ingrid Geurts
077-3239649

Een nieuw spandoek langs de A58

Billboard langs de A58 bij Oirschot.

Veel Duitsers komen in de zomer over deze snelweg op weg naar de Zeeuwse kust. Op deze manier willen we laten zien waar de Hollandse tomaten teler voor staat.

Hollandse tomaten, veilig en gezond.

Persbericht van het Groente & Fruit Bureau betreft EHEC in tomaten.

Hieronder het persbericht van het PT welke is te downloaden.

OfficieleVerklaring 31mei2011.pdf

 

Deel opbrengst verkoop eerste tros- en pruimtomaten bij ZON gedoneerd aan stichting BBvK.

Zaterdag 12 maart heeft de heer Wilt Komrij (Stichting Beeldgestuurde Behandelingen van Kanker) een deel van de opbrengst van de eerste Hollandse trostomaten en pruimtomaten die bij ZON geveild werden, in het bijzijn van de telers in ontvangst genomen. De gift van de telers aan de stichting, waarin ook ZON een aandeel had, bedroeg € 2.000,-.


vlnr: Wim Peters (Wim Peters kwekerijen), Roger Rutten (ZON), Wilt Komrij (SBBvK), Freddy Martens (Martens-Bleeker Tuin BV)

De ‘Stichting Beeldgestuurde Behandelingen van Kanker’ richt zich naast de drie pijlers van de behandeling van kanker (chirurgie, radiotherapie en de chemotherapie) met name op de vierde pijler: de minimaal invasieve beeldgestuurde therapie (het gaat hierbij om intra-arteriële therapieën). Door deze lokale aanpak (minimaal invasief) is de kwaliteit van leven over het algemeen beter dan bij de gebruikelijke manier van behandelen.

Banken fruit & vegetables koopt eerste Red Vine trostomaten bij ZON.

Vandaag zijn de eerste trostomaten van het seizoen via de klok van ZON fruit & vegetables in Venlo verkocht. De gerealiseerde prijs voor de trostomaten bedroeg € 3,99 per kilo.

Commissionair Ger Hensen (links op de foto) kocht de eerste Red Vine voor de firma Banken Fruit & Vegetables te Venlo.

Banken is een nieuwe bewoner van Fresh Park Venlo en leverancier van het gehele AGF-pakket in het binnen- en buitenland. (voor meer informatie : Banken fruit & vegetables tel: 077-477 9910). Zoals gisteren bekendgemaakt werd, gaat een deel van de opbrengst naar een goed doel, namelijk Stichting Beeldgestuurde Behandelingen van Kanker. Later in de week wordt bekend gemaakt welk bedrag er gedoneerd gaat worden.

De trostomaten (Red Vine) zijn afkomstig van kwekerij Freddy Martens uit Asten-Heusden. Het trostomatenareaal bestaat uit Red vine, Gartennova en Grand Vine. Ook de eerste Roma Vine pruimtomaten zijn geveild. De pruimtomaten zijn afkomstig van Kwekerij Wim Peters uit Someren. De telersvereniging Roma Vine bestaat uit twee telers en de teelt bestaat uit zowel losse- als trospruimtomaten.

LLS Growers bezoekt Smeding Groente en Fruit

De leden van LLS Growers hebben een bezoek gebracht aan Smeding Groente en Fruit in Sint Annaparochie. Smeding is AGF leverancier van Sligro, Spar, EMTE, Centerparks en diverse Cateraars en ministeries. Smeding is een klant van ZON en neemt veel trostomaten van LLS Growers af.

LLS leden krijgen een rondleiding door de DC bij Smeding.

Eerste foodservice tomaten bij ZON fruit & vegetables

Teler Corné Smulders van ZON fruit&vegetables levert vandaag de eerste Intense/foodservice tomaten van het seizoen. De Intense is een pruimvormige tomaat en onderscheidt zich van andere tomaten doordat het vruchtvlees nagenoeg geen sap bevat en de tomaat zich zodoende uitstekend leent voor verwerking. Hoofdafnemers voor het product zijn dan ook met name de foodservice-bedrijven en broodjeszaken die de verwerkingskwaliteit van deze tomaat weten te waarderen. Of het nu gaat om plakjes van 5mm of blokjes van 10mm, het kan allemaal met deze veelzijdige tomaat.


Pierre van Dijk van Verhaaren en Wim van der Aar van Deli XL met het eerste doosje Intense.

De Intense is vanaf nu weer leverbaar en word aangeboden in een 6 kilo doos.
Voor verkoop: Vincent Theelen, commercieel medewerker ZON fruit & vegetables (077 3239690).

Eerste Roma-tomaten bij ZON fruit & vegetables

Morgen worden de eerste Roma Vine-tomaten van het seizoen geveild bij ZON fruit & vegetables. In week 10 zijn er nog alleen losse Roma Vine-tomaten te koop. Vanaf week 11 is de Roma Vine ook in trossen verkrijgbaar.

De eerste Roma-tomaten zijn afkomstig van Kwekerij Wim Peters uit Someren. De telervereniging Roma Vine bestaat uit drie telers met een gezamenlijke oppervlakte van 18 hectare. Hiervan wordt 8 hectare los geteeld en 10 hectare als tros.

Roma Vine is verkrijgbaar in diverse verpakkingen. Wim Peters heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in allerlei soorten kleinverpakkingen.

Voor meer informatie over verkoop van Roma Vine tomaten via ZON fruit & vegetables, neemt u contact op met Michael Meijboom (077-3239649).

Food Service Tomatoes

In 2008 won de Food Service Tomatoe de innovatie award op de Fruit Logistica In Berlijn. In 2007 werd begonnen met het telen van deze snijtomaat van het ras Intense. Dit ras is afkomstig van zaadbedrijf Nunhems, waar continu gewerkt wordt aan aan het verbeteren van smaak en kwaliteit. De Food Service Tomaat kenmerkt zich door veel vruchtvlees en weinig vocht, hierdoor is hij uitermate geschikt voor verwerking binnen de horeca en catering. Opvallend is dat deze tomaat, ondanks het lagere vochtgehalte zijn friszoete tomatensmaak behouden heeft.

De Food Service Tomatoe is een veelzijdig product. Zo is hij goed toepasbaar in reorbakgerechten, omdat de in blokjes gesneden tomaat zijn structuur goed behoudt. Ook is deze tomaat zeer geschik voor het beleggen van broodjes; het broodje en het andere beleg wordne niet vochtig en blijven dus fris en knapperig. Doordat de tomaat een vaste structuur heeft, kunnen er dunnere plakjes van gesneden worden, en is dit dus tevens een interessant product voor snijderijen.

Op dit moment zijn wij de enige producent in Nederland. We kunnen het jaar door leveren dankzij een samenwerking met een Spaanse collega.

LLS Growers op de Innofresh in Ahoy, Rotterdam

LLS Growers was ook vertegenwoordigd op de Innofresh te Rotterdam. De ontmoetingsplaats voor retail, versdetaillist, horeca en food service. In de stand van ZON Fruit & Vegetables stond een presentatie van diverse types tomaat die onze vereniging heeft.

onze presentatie op de Innofresh


Corné Smulders met zijn Food Service Tomatoes (Intense van Nunhems)

VPK Packaging levert in 2009 de verpakking aan de Longer Live Span Growers.

LLS-Growers is een Nederlandse producentenvereniging van tomaten. Hoofdactiviteit is het telen en vermarkten van hoge kwaliteit trostomaten onder diverse merknamen als Red Vine, Roma Vine, Grand Vine, GartenNova, Euforia, Amor, Kumato, enz. Daarnaast worden binnen de vereniging nog diverse tomaten specialiteiten geteeld waarover u op de website www.llsgrowers.nl meer informatie aantreft. De afzet van onze tomaten loopt via ZON Fruit en Vegetables. Verpakkingen worden door LLS Growers zelf ingekocht om zo in de optimale verpakkingen voor onze diverse tomatentypes te kunnen leveren.

Smart Packaging Solutions (SPS) uit Meer in België, lid van de VPK-Packaging Group, levert in 2009 de 5 kg dozen in massief karton voor de Red Vine, Roma Vine en Grand Vine.

De Design-afdeling van SPS heeft de bedrukking ge-upgraded en in combinatie met de Computer To Plate techniek en de offset druktechniek wordt een optimale presentatie gerealiseerd.

Deze mooiere uitstraling, zonder de herkenbare lay-out ingrijpend te veranderen, moet de sterke marktpositie van de Red Vine, Roma Vine en Grand Vine tomaten stimuleren.

Vlnr: Theo Zwinkels( Manager), Gerard van der Vleuten (voorzitter), Corné Smulders(bestuurslid) - Foto Ton Hendriks

De leaflet van LLS is vernieuwd!

De leaflet van LLS Growers is vernieuwd, alle nieuwe segmenten binnen LLS staan erop, goed om te gebruiken richting uw afnemers. U kunt hem bestellen bij info@llsgrowers.nl of hier downloaden!

Download: LLS_leaflet_nl.pdf

Kumato: Karakteristiek in kleur, intens van smaak

De frisse groene huid en donkergroene schouders van Kumato veranderen tijdens het rijpingsproces in een warme karakteristieke bruinrode tint. De prachtige interne kleur én de heerlijk zoete smaak maken het ras veelzijdig in allerlei recepten.

FreshValley uit Maasbree teelt als enige in Nederland, op een oppervlakte van 0,5 Ha, deze bijzondere tomaten die via ZON fruit & vegetables in een karakteristieke verpakking de weg naar de klant vinden. Voor vragen betreffende verkoop van de Kumato belt U met Vincent Theelen 077-3239690.

'Food Service Tomatoes' is een nieuw segment binnen onze vereniging

De Food Service Tomato van Corné Smulders is een tomaat die uitstekend geschikt is voor de horeca. Door zijn stevigheid, veel vruchtvlees met weinig vocht laat hij zich goed snijden en is perfect voor op de boterham.

Fresh Valley introduceert nieuwe kinderverpakking voor smaaktomaatjes

In 2005 kochten de tomatentelers Bert van den Brand uit Uden en Eric van der Linde uit Maren Kessel gezamenlijk een nieuwe kas in Maasbree. De compagnons doopten hun drie bedrijven, van in totaal 11,5 hectare, om in Fresh Valley. Op de 3 bedrijven worden troscherrytomaatjes, mini-pruimtomaatjes en San Marzano-tomaatjes onder de eigen merknamen Amor, Romadori en Euforia geteeld en verpakt. "Onze kracht is dat wij klantspecifiek verpakken in elke gewenste verpakking", vertelt Bert van den Brand.

Op de eigen verpakkingsafdelingen produceert Fresh Valley een uiteenlopend assortiment verpakkingen. Flowpack, houten verpakkingen, dozen, kartonnen schaaltjes; wensen van de klant worden gerealiseerd. Zo introduceerde Fresh Valley vorige maand een nieuwe verpakking voor kinderen: de Mini'T. "We kregen goede reacties op onze snoeptomaatjes en zijn op zoek gegaan naar meer manieren om ons product af te zetten. We hebben een voorstel gedaan met 4 verschillende kinderverpakkingen, met daarop onder meer een raket, skateboard. De eerste reacties zijn erg positief", vertelt Bert enthousiast.

Door de spreiding van plantdata en gebruik van belichting is Fresh Valley in staat jaarrond smaaktomaatjes te produceren. "Wij werken al een jaar of 6 samen met komkommerteler Rene Tielemans uit Boekel, die onze tomaatjes als herfstteelt heeft staan. Dat sluit heel mooi aan bij onze producties, die in de herfst wat terugvallen. Daarin zijn we altijd uniek geweest", vertelt Bert. Alle locaties zijn voorzien van wkk's. "Zonder lukt gewoon niet meer", concludeert de teler.

Bundeling tomaten ZON bij LLS Growers

Er heeft onlangs een bundeling plaatsgevonden van bij ZON aangesloten tomatentelers. Het merendeel van de tomatentelers van ZON zijn aangesloten bij telervereniging LLS Growers. LLS Growers voert al de merken Red Vine, Roma Vine, Grand Vine, Romadori, Sweet Vine, Amor en Euforia, maar nu ook GartenNova, Viva Veggies en de VFQ Vleestomaten. Door deze bundeling verwacht LLS Growers dat er efficiënter gewerkt kan worden op het gebied van inkoop en rassenbeleid, en dat de samenwerking met ZON fruit & vegetables naar een hoger niveau gebracht wordt. Bij LLS Growers zijn nu 38 bedrijven aangesloten met een areaal van 150 ha tomaten. Meer info vindt u op www.llsgrowers.nl.